Recente ervaringen gebruiken
De wijze waarop gereageerd is op de Corona-crisis heeft tot nieuwe werkwijzen en inzichten geleid. Deze ervaringen zijn waardevol en het zou zonde zijn als we die niet zouden hergebruiken. Denk aan de speciaal ingerichte “triage-straat” (soms in de vorm van een triage-tent), de mogelijkheden om te schuiven met medische specialistische en verpleegkundige deskundigheid om capaciteitsknelpunten op te lossen, de mogelijkheid om ruimtes voor alternatieve doelen in te richten, de talrijke initiatieven voor de juiste zorg op de juiste plaats maar ook het veelvuldige gebruik van videoconsulten etc. En uiteraard de ervaringen met de behandeling van Covid-19 patiënten.
Klaar zijn voor de volgende fase
Het Corona-virus is niet weg en vooralsnog is de kans op besmetting nog hoog. De ervaringen uit deze eerste fase zijn nodig voor een beheerste omgang met het virus in een volgende fase. Flexibiliteit is het toverwoord. Flexibiliteit die zeer hoog is gebleken maar nu nog meer onderdeel moet worden van de dagelijkse gang van zaken. Het is noodzakelijk om de “Corona-capaciteit” snel op- of af te kunnen schalen op basis van de kentallen die ontwikkeld zijn of worden.
Concentreren op de belangrijkste aanpassingen
Een volgende fase in de crisis breekt wellicht snel aan. Focus ligt dan ook op de die aanpassingen die de grootste bijdrage leveren tegen de kleinste inspanning/risico-inschatting. Capaciteit is immers één van de grootste knelpunten: er lopen mensen op hun tandvlees. En dit alles in de wetenschap dat er naast dit alles ook nog eens een stuwmeer van uitgestelde zorg is. De extra inspanning die geleverd zou kunnen worden om aanpassingen structureel te absorberen moet dan ook efficiënt ingezet worden.