Deze week keek ik naar Ajax tijdens de kwartfinale van de Champions League. De naam Frenkie de Jong kwam regelmatig voorbij inclusief de bijbehorende superlatieven. En terecht, wat een talent! Als je dan op een hotelkamer zit omdat je mag werken voor een van de mooiste ziekenhuizen van Nederland gaan je gedachten soms verbanden leggen die verassend zijn.

Veel ziekenhuizen zijn bezig het EPD te optimaliseren zodanig dat de voordelen en de baten kunnen worden gerealiseerd. Bij de invoering is de focus op de basisinrichting geweest. Daarnaast is er tijdens de implementatie veel aandacht geweest voor de registratiefunctie. Die is vaak teruggegaan naar de zorgverlener. Daarmee zijn de registratielasten voor de zorgverlener enorm toegenomen en zijn de voordelen van het EPD naar de achtergrond geschoven. EPD is een last in plaats van een lust.

Toch moet het mogelijk zijn te genieten van de voordelen van het EPD door te optimaliseren op de kernkenmerken van zo’n systeem en het bijbehorende gedrag te verkennen en gangbaar te maken. En daarmee kom ik bij de vergelijking met Frenkie de Jong.

 Natuurlijk is de eerste gedachte de transfersom en de aanschafprijs van een EPD die beiden fors zijn maar die sla ik graag over. Als Frenkie straks onderdeel is van het sterrenteam van Barcelona is het van belang dat hij zich aanpast aan zijn nieuwe omgeving en dat hij in het team wordt ingezet op de juiste plaats. Iedereen is er van overtuigd dat je hem niet onder de lat moet zetten en hij is niet aangekocht om jaren op de bank te zitten. Zijn teamgenoten moeten hem gaan waarderen en begrijpen hoe hij moet worden aangespeeld en hij moet zijn teamgenoten op de juiste manier aanspelen en voorzien van passes en steekballen om ze te laten scoren. Daar zit de vergelijking.

Het EPD is de collega van de zorgverlener die je niet op de bank of op goal zet maar die moet worden ontwikkeld. Die moet worden ingezet in een team, op de juiste plek, voorzien van de juiste data zodat het de juiste informatie kan teruggeven als pass en juiste voorspellende data kan teruggeven als steekpass. Dan pas kan de zorgverlener scoren. Een samenspel in een team van professionals, op de juiste manier behandeld en ingezet. Het EPD is je teamgenoot, dat is de doelstelling van doorontwikkeling en wel een teamgenoot met veel talent. De teamgenoten moeten hem dan wel accepteren, inzetten en op de juiste manier van gegevens voorzien. Dan kunnen de ziekenhuizen hun plek in de Champions League nog beter innemen en uitbouwen. En dan na de wedstrijd geven de zorgprofessionals hun interviews met dezelfde aandoenlijke glimlach als Frenkie de Jong; omdat ze trots zijn op hun ploeggenoot die die mooie steekpass gaf. Wie wil dat nu niet!

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
MailtoFacebook